История на чорапите
“Одалистката с белите чорапи”

За първи път изображение на жена върху чорапите се е появило през 1832 година, когато Еужен Дьолакруа е нарисувал картината “Одалистката с белите чорапи”

Загадъчни и предизвикателни – те са способни да развихрят мъжкото въображение и да агитират силния пол към активни действия, разпалвайки страстта и желанието.

Художници, скулптори и фотографи са създавали и създават световни шедьоври, които изумяват милиона хора, благодарение на един единствен детайл, който изобразяват – чорапите.

Историята на чорапите датира от 4-6 век пр. н. е. в Древна Гърция и Древен Рим. Интересен е фактът, че първите чорапи са били плетени. Изкуството за създаване на тези уникални изделия в последствие е било изгубено и възстановено едва през 13 век, а дотогава чорапите са се правили от тънка кожа или плат.
Широко разпространение този “еротичен” предмет е получил през 16 век, но тогава са можели да го носят само мъжете. Преломна дата в тяхната история е 1589 година, когато английският свещеник Уилям Ли е представил на света плетачния стан.

Вторият важен момент в историята е преходът на чорапите от мъжкия в дамския гардероб.

През 19 век панталоните са станали по-дълги, а полите по-къси, а това е позволило на дамите да привлекат вниманието към техните крака (и съответно представителите на силния пол са започнали да забравят за чорапите). След като са станали женски атрибут, върху тях се появяват ажурни шарки, цветни бродерии, различни изображения, райета, ивици, пайети, перли, всевъзможни разцветки…

Изкуствената коприна се е използвала за производството, но за чорапи едва през 1910 година, конкурирайки се с памука и филдекото (пресукана памучна прежда за трикотаж). Минават още 20 години, за да бъдат създадени първите найлонови чорапи. А едва през 1980 година се появява ликрата.

През 1920 година на мода идват телесните цветове (от розово до кафяво).

Тази тенденция е свързана с водата за слънчевите бани, въведена от американците Сара и Жерар Мърфи. Най-популярни през този период са фигурите на “змия”, “ириси”, букети”, “опашка на паун”. Глобалните промени довеждат до рязкото падане на цените на некачествените чорапи, докато стойносттана най-добрите стига до 9 долара, което се равнява на нов чифт обувки. Някои от моделите на чорапите, които са били носени от различните персони през вековете, наистина могат да бъдат определени като истински произведения на изкуството.

В епохата на Людовик XIV мъжете са обували червени и светлосини копринени чорапи. Моделите са били украсявани с панделки и шнурове и са били достъпни само за най-богатите особи. В епохата на бароко и рококо мъжете са обували бели копринени чорапи с дължина до коленете като допълнение към скъсените панталони. Жените през 18 век са носили дантелени чорапи, подражавайки на маркиз дьо Помпадур.

За най-интересни модели от 70 години на 20 век са признати изделията на френската дизайнерка Шантал Томас. Моделите от нейната колекция са били с имитация на бродерия по корсет, смешни надписи и интересни контрастни решения.

За първи път изображение на жена върху чорапите се е появило през 1832 година, когато Еужен Дьолакруа е нарисувал картината “Одалистката с белите чорапи”. Но темата за “полуголите” жени не става популярна.

Едва в края на 19 век вестниците пощенските картички и фотографиите са започнали да показват полуголи жени. По закон възхищението и разглеждането на женското тяло е било позволено само в цирка и операта. За щастие на мъжете настъпва епохата на канкана и танцьорките обуват черни чорапи украсени с панделки и къдри.

С появата на първия стриптийз “Нощите на Ивета” художниците започват да рисуват жените, когато те си обуват чорапите. Подобни “непристойни” за това време картини са рисували Пикасо, Тулуз-Лотрек, Дюшам: жените на техните картини са на “границата на порнографията” или изобразени като дами, “освободени от греха”.

Днес, когато чорапите са част от нашия живот, техният асортимент е огромен, а цената им доста различна. Вие можете да се доверите на определен производител или просто да експериментирате.